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Subject: Implementation of â€˜On Site Post Clearance Auditâ€™ – reg. 

CBEC has introduced the scheme of â€˜On Site Post Clearance Auditâ€™ or OSPCA at 

premises of importers and exportersâ€™ vide Notification No. 72/2011-Cus. (NT) dated 

4.10.2011. Guidelines for the conduct of OSPCA had been earlier circulated on 

13.5.2011.Â Â This scheme complements the legislative change resulting in self-assessment of 

import / export duties by importers / exporters vide the Finance Act, 2011. 

2.Â Â Â Â Â Â Â Â  OSPCA is a trade facilitation measure aimed at expediting clearances 

while safeguarding the interest of revenue. â€˜Self-assessmentâ€™ reposes trust on an importer / 

exporter to make correct import / export declarations in terms of description of goods, value, 

exemption notification etc. for clearance of import / export goods. Â Further, Section 17 of the 

Customs Act, 1962 provides that the proper officer may verify the self-assessment.Â  On the 

import side, the verification is done with help of a â€˜Risk Management Systemâ€™ (RMS) that 

validates all Bills of Entry on basis of specified risk rules and, if warranted, identifies those that 

require review of assessment or examination or both.Â  Other Bills of Entry are 

â€˜facilitatedâ€™ and goods covered thereby are cleared without assessment and examination. 

Further, RMS identifies some Bills of Entry for detailed scrutiny after clearance of goods. This 

scrutiny is called â€˜Post-Clearance Compliance Verificationâ€™ (PCCV) or is loosely referred 

to as Post Clearance Audit or PCA. PCCV or PCA is, however, a transaction based check and it 

does not provide an opportunity to verify or scrutinize the correctness of declarations, books of 

account and other documents over a period of time.Â  Moreover, some importers feel harassed 

when asked to submit documents to confirm assessment long after the goods have been cleared. 

There are also cases of delay in conducting PCCV or PCA. On account of these reasons the 

Department felt constrained in enhancing the facilitation level for importers to further reduce the 

dwell time. Therefore, a necessity was felt to introduce OSPCA. 

3.OSPCA allows verification of self-assessment on periodic basis by scrutiny of relevant 

business records at the importers / exporters premise. Thus, an importer or exporter can benefit 

from reduced clearance time and can deal with the goods promptly, saving on insurance, 

warehouse and storage charges. On the other hand, the Customs can do a comprehensive 

company oriented check to ensure that imports or exports conform to the declarations. 

4. OSPCA is provided for vide Section 17(6) of the Customs Act, 1962, which empowers the 

proper officer for verification of correctness of assessment of duty on imported or export goods 

http://cbec.gov.in/customs/cs-act/notifications/notfns-2k11/cs-tarr2k11/cs72-2k11.htm


at the premise of importer or exporter. Further, Section 157 of the said Act empowers the Board 

to frame regulations on the manner of conducting audit at the premise of the importer or 

exporter. Accordingly the â€˜On Site Post Clearance Audit at the Premises of Importer or 

Exporter Regulations, 2011â€™ has been notified w.e.f. 4.10.2011. Other recent supporting 

legislative changes include enhancing time limit to one year for refund of Customs duty and for 

demanding Customs duty under Sections 27 and 28 of the Customs Act, 1962 respectively. 

5.WhenÂ OSPCA is conducted it should cover all import / export transactions including those 

under the export promotion schemes. To facilitate this, theÂ On Site Post Clearance Audit at the 

premises of Importer or Exporter Regulation 2011 makes it mandatory for an importer / exporter 

to make available in a timely manner all documents and record including electronic records 

relating to import and export of goods to the proper officer conducting OSPCA. An importer or 

exporter is also required to maintain relevant records and documents including electronic details 

pertaining to import or export of goods for a period of five years from the date of import or 

export. Further, the Regulations envisage that the auditor shall verify the correctness of 

declaration and may take sample of imported or export goods, if required. There is also a 

provision of imposing penalty on an importer / exporter in case of contravention of any 

provisions of the said Regulations. 

6.To begin with,Â Board has operationalized OSPCA w.e.f. 1.10.2011 only for importers 

registered under the Accredited Client Programme (ACP). It has also been decided that ACP 

importers shall be subjected to OSPCA on annual basis i.e. once during each financial year. 

However, during the transitional phase of the current financial year, the records for previous 

months beginning fromÂ 1.4.2011Â may be taken up for audit. Coverage of OSPCA shall be 

increased in subsequent phases and the periodicity of audit in respect of other entities prescribed 

at that stage. 

7.For a coordinated and effective OSPCA, the ACP importers have been segregated as under: 

(i)Those that are registered with LTU Commissionerates – to be audited by the audit wing of 

LTU concerned; 

(ii) Multi Location Units – to be audited by the Central Excise Commissionerates with the nodal 

Commissionerate being the one having jurisdiction over the registered / head office of the ACP 

importer; and 

(iii) Others ACP importers – to be audited by the Central Excise Commissionerate having 

jurisdiction over the head office / registered office of the ACP importer. 

8. As aforestated, OSPCA is viewed as a trade facilitation measure and one way to do away with 

avoidable interface with the Department. ACP importers with manufacturing facilities and / or 

those registered as service providers / recipients with the department wouldÂ already be 

undergoing Central Excise and / or Service Tax audit. Therefore,Â in order to avoid duplication 

of exercise and reduce interface, OSPCA shall be done simultaneously with Central Excise and 

Service Tax. 



9. Further, in respect of ACP importers to be audited under the scheme within a period of one 

year, Board has decided that carrying out PCCV or PCA at the respective Customs House shall 

be a duplication of effort for both Department and ACP importers. Therefore,Â Board desires 

that in respect of ACP importers PCCV or PCA at the Customs Houses shall be dispensed with 

henceforth. 

(B. RAVICHANDRAN), 

Commissioner of Customs (Import) 

To, 

All Trade and Industry Associations. 

Copy for information to: 

1.The Chief Commissioner of Customs, Mumbai-II Zone, JNCH. 

2.The Commissioner of Customs (Export), JNCH. 

3. Website of JNCH. 


